Punch Powertrain Solar Team is derde op wereldkampioenschap voor zonnewagens

Na een start in pole position en een intensieve race van 5 dagen eindigde het Punch Powertrain Solar Team op het podium met een derde plaats. Naast de bronzen medaille keerde het team huiswaarts met de innovatieprijs voor hun pientere uitvinding die de wagen toestaat te “zeilen” in de zijwind.

World Solar Challenge

Deze race voor solarwagens vindt om de 2 jaar plaats en is een 3021 kilometer lange rit op de openbare wegen van de Australische Outback. Tussen 8 en 15 oktober nemen 42 teams uit 21 landen het tegen elkaar op in 3 klasses. Hoewel de race officieel pas op 15 oktober afloopt, zijn de winnaars van de challenger klasse op 12 oktober al over de finishlijn gereden.
Het is de zevende keer dat een groep Belgische ingenieursstudenten deelneemt. Bij de vorige editie, in 2015, haalden de studenten een mooie vijfde plaats.

De topfavoriet – Dutch Nuon Solar Team uit Delft – heeft de race voor de derde keer gewonnen. American Michigan Solar Car Team eindigde op de tweede plaats.

Racepiloot in het team

Dit jaar voegde Bert Longin, een professionele racepiloot, zich bij het team als één van de drie bestuurders die elkaar afwisselden in de race. Voor Bert is het al de tweede keer bij een Belgisch solar team. Naast het racen heeft hij geholpen bij het design van de wagen en ondersteunde hij met race-advies.

Pole position

De dag voor de race reden alle deelnemende wagens een kwalificatieronde op het racecircuit in Darwin. Deze prestatie bepaalde hun startvolgorde, waarbij elke wagen 30 seconden na zijn voorganger mocht starten. Met een toptijd van 2 minuten en 3 seconden reed racepiloot Bert Longin de snelste kwalificatieronde en bezorgde het Belgische team hiermee de beste startpositie.

World_solar_challange_data

Innovatieprijs

Bij elke editie van de Solar Challenge reikt het Australian Research Institute het “CSIRO Technical Innovation Award” uit voor het team met het meest innovatieve component in hun wagen.

Net zoals vorige editie, ging de prijs ook dit jaar naar het Belgische team. Deze keer voor hun uniek concept van wielaandrijving, waarmee de achterwielen lichtjes gedraaid kunnen worden. De wagen wordt zo schuin op de weg gezet , zodat het kan “zeilen” in de wind. De weerstand wordt verlaagd en de wagen wordt voortgeduwd, en dus versneld, door de zijwind.

5 spannende racedagen

Dag 1

Nadat het team in pole position startte, merkte de supportwagen dat het verbruik van de wagen erg hoog lag. Het achterwiel bleek te slepen en zorgde op die manier dat het team 10 minuten verloor door een technische stop. Op dit moment werden ze door enkele concurrenten ingehaald, wat resulteerde in een zesde plaats op het einde van de eerste racedag.

Dag 2

Na een halve dag racen stak Punch 2 het team van de Universiteit van Sydney voorbij.  Zonder verdere technische problemen werd de tweede dag op de vijfde plaats afgesloten.

De volgende dagen speelde het weer en de strategische keuzes eromheen een cruciale rol. Bij wolken konden de teams sneller rijden om weer in de zon te raken of vertragen om energie te sparen.
’s Avonds werd de strategie vastgelegd in nauwe samenwerking met de KMI-weerman op locatie.

Dag 3

Doordat er veel bewolking was op dag 3 hebben alle teams moeten vertragen. Toch verbeterde Punch Powertrain Solar Team hun positie dankzij hun strategie. Terwijl ze de dag op 70 kilometer afstand van het vierde team startten, hebben ze deze achterstand kunnen terugbrengen tot maar 3 km op het einde van de dag.

Dag 4 & 5

De achterstand op het Japanse team werd snel ingehaald waardoor het Belgische team op de vierde plaats kwam. Na een krachtmeting van beide teams kon Punch 2 zijn positie behouden en verdere voorsprong opbouwen. Een lekke band werd in slechts 5 minuten vervangen, waarna de achtervolging verder ingezet werd. Nadat Twente ingehaald en voorbijgestoken werd, kwam het Belgische team op een derde plaats die ze mooi hebben kunnen behouden tot de finish.